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Synopsis:  Attendant care services, such as medication administration, dressing
changes and enteral tube feeding provided by an unlicensed attendant to an
individual who is in need of and receiving in-home care, are exempt from the
unlawful practice of nursing, provided the individual receiving the services
has been approved by a registered nurse or a physician to self-direct his or
her care pursuant to K.S.A. 65-6201. In order to be approved, the individual
who directs the services must be functionally, not mentally, disabled and
must be able to perform the services but for this disability, and the services
include only those that may be safely performed in the home. Additionally,
although attendants and home health aides perform some of the same
services, attendants performing attendant care services pursuant to K.S.A.
65-6201 are exempt from the requirements of training and examination
required of home health aides. Cited herein: K.S.A. 39-7,100; 65-1114;
K.S.A. 2001 Supp. 65-1115; 65-1122; 65-1124; 65-1165; K.S.A. 65-5101;
K.S.A.2001 Supp. 65-5112;K.S.A.65-5115; 65-6201; K.A.R. 28-39-171; 30-
5-300; 42 U.S.C. § 1396n.
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Dear Representative DeCastro:

You inquire whether the guidelines’ dealing with the role of personal care attendants and
issued by the Kansas Department of Social and Rehabilitation Services conflict with the

statutes or regulations governing the practice of nursing.

You indicate that in your opinion the guidelines expand the role of a personal care
attendant to include medication administration, dressing changes and enteral tube feeding
under circumstances that you believe require the skill level of a licensed professional. Your
question arises in the context of home health care provided under home and community
based services programs? and is limited to skilled services performed by an attendant who
is not required to be licensed or certified. Atissue is whether the services being performed
constitute the practice of nursing, thus requiring that one performing the duties or providing
the services be licensed as a registered nurse or a licensed practical nurse.

K.S.A. 39-7,100 defines the home and community based services (HCBS) programs as:

"[T]he programs established under the state medical assistance program
under plans or waivers as defined in the federal social security act in
accordance with the plans or waivers adopted by the secretary of social and
rehabilitation services and the secretary of aging, either separately or jointly,
to provide attendant care services to individuals in need of in-home care who
would require admission to an institution if the attendant care services were

not otherwise provided."

States may request waivers of certain federal Medicaid requirements in order to develop
Medicaid-financed community-based treatment alternatives.® The Kansas Department of
Social and Rehabilitation Services administers the waiver programs that afford alternative
care to Medicaid-eligible individuals who would otherwise be placed in an institutional care
facility. Eligible individuals receive attendant care services® defined as:

"[T]hose basic and ancillary services which enable an individual in need of
in-home care to live in the individual's home and community rather thanin an
institution and to carry out functions of daily living, self-care and mobility."

'SRS document entitied "The Kansas 2002 Legislative Session, Detailed Schedule of Legislative
Policy Changes That Affect the SRS Budget.”

*The waiver program is authorized by Section 1915(c) of the Social Security Act, codified at 42
U.S.C. § 1396n(c).

3More information is available at the Centers for Medicare and Medicaid Services website
available at <http://cms.hhs.gov>.

“The terms "attendant" and "personal care attendant” are used interchangeably, K.S.A. 39-7,100.

°K.S.A. 65-6201 (a); 65-5101(j). See also K.A.R. 30-5-300(a)(43) (definition of self-directed care.)
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In order to be eligible for the services under the waiver program, a person must be an
"individual in need of in-home care," defined as:

"[Alny functionally disabled individual in need of attendant care services
because of impairment who requires assistance to complete functions of
daily living, self-care and mobility, including, but not limited to, those
functions included in the definition of attendant care services."

An eligible individual is one who is functionally disabled, not mentally disabled, because
the services performed by an attendant are directed by the eligible individual.” Among the
basic services that might be performed by an attendant are health maintenance activities,

defined by statute to include:

"[Clatheter irrigation; administration of medications, enemas and
suppositories; and wound care, if such activities in the opinion of the
attending physician or licensed professional nurse may be performed by the
individual if the individual were physically capable, and the procedure may
be safely performed in the home."®

Included in the definition of health maintenance activities are two of the three the services
in guestion. Both medication administration and dressing changes are within the services
performed by an attendant, and the services may also include nutritional intake such as
enteral tube feeding if it meets the requirements imposed by the statute where an attending
physician or a licensed professional nurse finds that the tube feeding could be performed
by the individual if the individual were physically capable and the procedure may be safely
performed in the home under the specific circumstances.

Although these services may require the skill level of a licensed professional, in the context
of self-directed care the services are exempt from the unlawful practice of nursing by

K.S.A. 65-1124 (I):

"No provisions of this law shall be construed as prohibiting:

"(I) performance of attendant care services directed by or on behalf of an
individual in need of in-home care as the terms "attendant care services' and
'individual in need of in-home care' are defined under K.S.A. 65-6201 and

amendments thereto.”

°K.S.A. 65-6201(e).
"K.S.A. 39-7,100(4).
®.S.A. 65-6201(d).
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In conclusion, it is our opinion that services such as medication administration, dressing
changes and enteral tube feeding may be provided by an unlicensed attendant without
violating the Nurse Practice Act when performed as directed by a individual receiving in
home care who has been approved by a registered nurse or a physician to self-direct the
services as part of his or her care pursuant to K.S.A. 65-6201.

Your second question is whether a personal care attendant performs duties without proper
certification given that an attendant performs the same duties as a certified home health

aide.
A home health aide is statutorily defined as:

"An employee of a home health agency who is not licensed or professionally
registered to provide home health services but who assists, under
supervision, in the provision of home health services and who provides
related health care to patients but shall not include employees of a home
health agency providing only attendant care services."

A home health aide performs home health services defined as:

"[A]lny of the following services provided at the residence of the patienton a
full-time, part-time or intermittent basis: Nursing, physical therapy, speech
therapy, nutritional or dietetic consulting, occupational therapy, respiratory

therapy, home health aid, attendant care services or medical social services.
n10

Although it is clear from the definition of services provided by a home health aide that an
attendant performs some of the duties that are performed by a home health aide, there is
no requirement that an attendant who provides only attendant care services pursuant to
K.S.A. 65-6201 [self-directed care] be similarly trained and certified."" Moreover, home
health agencies that provide only attendant care services pursuant to K.S.A. 65-6201 are

not required to be licensed.™

In conclusion, it is our opinion that attendant care services, such as medication
administration, dressing changes and enteral tube feeding provided by an unlicensed
attendant to an individual who is in need of receiving in home care are exempt from the

°K.S.A. 65-510(d).

WV e A gE_EA10(m)
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""A home health aide must complete an approved course of instruction and take an examination
prescribed the Kansas Department of Health and Environment. K.S.A. 65-5115; K A.R. 28-39-171.

2K S.A. 65-5102. See K.S.A. 2001 Supp. 65-5112 (home health agency act not applicable to
individuals performing attendant care services pursuant to K.S.A. 65-6201 when not employed or doing
work for a home health agency).



Representative Willa DeCastro
Page 5

unlawful practice of nursing, provided the individual receiving the services has been
approved by a registered nurse or a physician to self-direct his or her care pursuant to
K.S.A. 65-6201. In order for the services to be approved, the individual in need of care
who directs the services must be functionally disabled and able to perform the services but
for this disability, and the services include only those that may be safely performed in the
home. Additionally, although attendants and home health aides perform some of the same
services, attendants performing services pursuant to K.S.A. 65-6201 are exempt from the
requirements of training and examination required of home health aides.

CARLA J. STOVALL
Attorney General of Kansas

Guen Easley
Assistant Attorney General
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