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STATE OF KANSAS
Office of the Attorney General
1st Floor, State Capitol Bldg.  (913) 296-2215  Topeka, Kansas 66612
Curt T. Schneider June 1, 1977
Attorney General
ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 77- 186
Ms. Cecelia G. Waggoner
President
Kansas State Board of Nursing
701 Jackson
Topeka, Kansas
Re: Public Health--Healing Arts--Physicians' Assistants

Synopsis: (1) Physicians' Assistants as provided in K.S.A. 1976
Supp. 65-2896 may perform only those patient services
falling within the guidance and direction of the re-
sponsible physician and that such physician must ac-
tually coordinate, direct and inspect continuously the
actions of the P.A.

(2) Professional nurses are authorized to take or
follow the orders and requests of P.A.s.

* * *

Dear Ms. Waggoner:

You have requested the opinion of this office regarding questions
which have been raised about the professional relationship between
nurses licensed by your Board and physicians' assistants (P.A.s)
registered by the Kansas Board of Healing Arts. Specifically

you ask: (1) what professional medical services are P.A.s autho-
rized to perform under the provisions of the Kansas Healing Arts
Act K.S.A. 1976 Supp. 65-2801 et seq. and (2) are professional
nurses (as defined by K.S.A. 1976 Supp. 65-1113(c)) authorized
under the Kansas Nurse Practice Act, K.S.A. 1976 Supp. 65-1113,

et seq. to "take or follow" the orders of P.A.s.
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The Kansas Legislature in 1973 authorized the registration of
P.A.s in this state and in doing so defined thusly:

". . . a skilled person qualified by academic
training to provide patient services under
the direction and supervision of a physician
licensed to practice medicine and surgery
who is responsible for the performance of
that assistant.” K.S.A. 1976 Supp. 65-2872.

And P.A.s are of course qualifiedly exempt from the definition
of healing arts (as provided at K.S.A. 1976 Supp. 65-2802) by
the express provisions of K.S.A. 1976 Supp. 65-2872 which in
pertinent part provide:

"The practice of healing arts shall not be
construed to include the following persons:

* * *

(g) Persons whose professional services are
performed under the supervision or by order
of or referral from a practitioner who is
licensed under this act."

By definition then the P.A. is limited to providing only those
services which can and are performed under the direction and super-
vision of the responsible physician. Determining the full scope

of the authority granted P.A.s therefor requires definition for

the terms "direction" and "supervision." Neither word is speci-
fically defined in the Healing Arts Act, and absent such provision
we resort to the general rule for statutory construction in this
jurisdiction that "words in common use are to be given their
natural and ordinary meaning . . . ." Roda v. Williams, 195 Kan.
507, 511, 407 P.2d 471 (1965); 2A Sutherland, Statutory Construc-
tion, § 47.28 (4th ed. 1973). Webster's New Third International
Dictionary (1966) defines: (1) "direction" as ". . . guidance

or supervision of action, conduct or operation," and (2) "super-
vision" as ". . . the act, process, or occupation of supervising."



Ms. Cecelia G. Waggoner
Page Three
June 1, 1977

which thus requires Webster's definition for "supervise: . . .
to coordinate, direct and inspect continuously and at first hand
the accomplishment of . . . ." Employing these definitions then
it can be reasonably concluded the language of K.S.A. 1976 Supp.
64-2896 manifests a legislative intent to authorize a P.A. to
perform those patient services which the responsible physician
requires of the P.A., but that such services must fall within

the direction or guidance of the physician and that the physician
must actually coordinate, direct and inspect continuously the
P.A.'s activities. We recognize the impossibility of attempting
analysis for each and every possible situation in which a phy-
sician - P.A. relationship functions to determine its compliance
with K.S.A. 1976 Supp. 65-2896, and for this reason emphasize
that this interpretation should be employed as a general guideline
and that each physician - P.A. relationship must ultimately be
examined on a case by case basis to determine its statutory com-
pliance.

The answer to your second question, whether a professional nurse
is authorized to take or follow the orders of a P.A., perforce
pivots upon the application of the above interpretation of the
limited scope of the P.A.'s authority as defined by the legisla-
ture. Assuming that the orders or requests which the professional
nurse receives are given by a P.A. functioning within the statu-
tory parameters of his or her authority then it can be reasonably
concluded that such orders are in essence those of the supervising
physician, since the presumption is presented that the P.A. is
carrying out the orders or requests of the physician. To this
extent the orders or requests from the P.A. may properly be con-
sidered as those of the physician. Accordingly, the professional
nurse is authorized to follow the orders or requests of P.A. and
may consider them in the same manner as those of the licensed
physician.

It has been recently suggested that professional nurses are not
authorized to comply with the orders of P.A.s inasmuch as K.S.A.
1976 Supp. 65-1113(b) specifically delineates those individuals
from whom orders may be taken. We are not so persuaded. K.S.A.
1976 Supp. 65-1113 (b) in part defines "practice of nursing" as

", . . the performance for compensation or
gratuitously . . . of any act in the obser-
vation, care, and counsel of the ill, injured,
or infirm, or in the maintenance of health

or prevention of illness of others, or in
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the supervision and teaching of other per-
sonnel or the administration of medications
and treatments as prescribed by a person li-
censed to practice medicine and surgery or

a person licensed to practice dentistry

.« « « " [Emphasis added.]

As pointed out, supra, the P.A. acts in behalf of the supervising
physician and as such the administration of medications and treat-
ments as prescribed by a P.A. can reasonably be considered as
those of the physician since presumably the physician continuously
is guiding, directing and coordinating the efforts of the P.A.

Again, it is important to note that the circumstances surrounding
each P.A. order or P.A. - nurse work relationship must be con-
sidered by the nurse in determining whether the order can be
considered under the above guidelines as falling within the scope
of the P.A.s authority.

Yours very truly,
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CURT T SCHNEIDER
Attorney General
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cc: Donald L. McKelvey, D.C.
President
Kansas Board of Healing Arts
503 Kansas Avenue
Topeka, Kansas 66603

Sergio Delgado, M.D.
Topeka Medical Center
918 West 10th

Topeka, Kansas

The Honorable Frank Gaines
State Senator

120 East Fifth

Augusta, Kansas 67010



