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Synopsis:

Public Health--Examination, Licensure and
Regulation of Nursing--Acts Which are Not
Prohibited

We affirm Attorney General Opinion No., 79-274 in
its conclusion that a professional nurse, licensed
in a state other than Kansas, need not become
licensed in this state in order to participate in
the clinical training phase of the graduate
programs in nursing at the University of Kansas and
Wichita State University. K.S.A. 65-1124(e), which
provides that nothing in the nurse practice act
shall prohibit the practice of nursing by students
enrolled in accredited schools of professional or
practical nursing, applies to graduate as well as
undergraduate students and nothing in the nurse
practice act indicates the rule should be
otherwise. To the extent that K.A.R. 60-11-108(k)
is in direct conflict with K.S.A. 65-1124(e), the
regulation is invalid. Cited herein: K.S.A. 65-
1113; 65-1114; 65~1117; 65-1119; 65-1124; 65-1130;
65-1131; 65-1132; 65-1133; K.A.R. 60-11-108.
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Dear Ms. Scibetta:

As Executive Administrator for the Kansas State Board of
Nursing (Board), you request our opinion as to whether
professional nurses, licensed in states other than Kansas,
should be required to obtain a Kansas nurse's license while
enrolled in student educational programs in nursing in the
state of Kansas. You state that this issue arose during the
Board's process of evaluating the Advanced Nurse Practitioner
programs at the University of Kansas School of Nursing and
Wichita State University; that currently the universities do
not require out of state R.N.'s to obtain Kansas licensure
during their student experience; and that if these R.N.'s do
additional professional work for compensation, they are
required to obtain a license in Kansas.

The question of whether these nurses must become licensed in
Kansas was decided in Attorney General Opinion No. 79-274. We
concluded in that opinion that:

"la] professional nurse, licensed in a
state other than Kansas, need not become
licensed in this state in order to
participate in the clinical training phase
of the graduate programs in nursing at the
University of Kansas and Wichita State
University."

In so concluding, we noted that K.S.A. 65-1114 makes it
"unlawful for any person . . . [t]lo practice or to offer to
practice professional nursing in this state . . . to practice
or offer to practice practical nursing in this state . . .
unless such person has been duly licensed under the provisions
of this act." However, K.S.A. 65-1124 provides, in part, that
"[n]lo provisions of this law shall be construed as prohibiting
. « « () the practice of nursing by students enrolled in
accredited schools of professional or practical nursing. . .
Finding that the University of Kansas School of Nursing and
Wichita State University were both accredited schools of
professional or practical nursing, Opinion No. 79-274
concluded that "[s]o long as the schools maintain their
accredited status . . . students enrolled in such schools,
whether in graduate or undergraduate courses, are students
within the meaning of K.S.A. 1978 Supp. 65-1124."
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You indicate that you are aware of this previous Attorney
General opinion, but suggest that since the nurse practice
act, K.S.A. 65-1113 et seq., has been amended and new

advanced registered nurse practitioner (ARNP) regulations

have been promulgated subsequent to the issuance of that
opinion, a different decision might be forthcoming. You state
that the Board views the exception for licensure found in
K.S.A. 65-1124(e) as applying only to unlicensed supervised
students of nursing, rather than those already licensed who
function more independently.

In 1983, the legislature did amend most of the statutes which
constitute the Kansas nurse practice act. Many of the
amendments, however, were "clean-up" in nature. See L.

1983, Ch. 206, §§6, 7, 10, 11, 12 and 14. Others were
amended to delete provisions regarding ARNP's. For example,
L. 1983, Ch. 206, §8 took the provisions regarding ARNP's

out of K.S.A. 65-1117. These provisions were then placed in
new §4 which is now K.S.A. 65-1132. Similarly, §9 of L. 1983,
Ch. 206 removed the ARNP provisions from K.S.A. 65-1119

and §5 placed those provisions in K.S.A. 65-1133. The only
truly new substantive provisions to the nurse practice act are
found in K.S.A. 65-1130 and 65-1131. These sections give the
Board authority to determine the standards and requirements
for obtaining a certificate of qualification as an advanced
registered nurse practitioner; they do not negate the
application of K.S.A. 65-1124(e) to ARNP students. As there
have been no changes in the statutes since our 1979 opinion
which mandate a different conclusion regarding whether an out
of state R.N. must obtain a Kansas license to participate in
graduate nursing programs conducted by accredited schools of
nursing in Kansas, we reaffirm Attorney General Opinion No. 79-
274.

As you have noted, there has been a significant change in the
advanced registered nurse practitioners regulations regarding
whether out of state R.N.'s must be licensed in Kansas while
students here. K.A.R. 60-11-108 sets forth the requirements
for advanced registered nurse practitioner programs of study.
Subsection (k) provides that "[aldmission criteria shall be
clearly stated, available in written form, and shall include
the requirement of a current license to practice in Kansas as
a registered professional nurse." (Emphasis added.) The
regulation indicates that it is authorized by and implements
K.S5.A. 65-1119 and 65-1133. These statutes do allow the Board
to promulgate regulations prescribing "the standards and the
required curriculum for advanced registered nurse
practitioners" programs for accreditation purposes. However,
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it is a well-settled rule of law that an administrative
regulation cannot override a conflicting statute. As the
Supreme Court of Kansas stated in Willcott v. Murphy, 204
Kan. 640, Syl. 91 (1970):

"The power of an administrative agency

to adopt rules and regulations is
administrative in nature, not legislative,
and to be valid administrative regulations
must be within the authority conferred.

An administrative regulation which goes
beyond or conflicts with legislative
authorization is void."

In Malone 0il Co. v, Department of Health and Environment,
234 Kan. 1066, 1068 (1984), the Supreme Court cited Pork
Motel Corp. v. Kansas Department of Health and Environment,
234 Kan. 374 (1983), as follows:

"Administrative agencies are creatures of
statute and their power is dependent upon
authorizing statutes, therefore any
exercise of authority claimed by the
agency must come from within the
statutes. There is no general or common
law power that can be exercised by an
administrative agency.

"Rules and regqulations of an
administrative agency, to be valid, must
be within the statutory authority
conferred upon the agency. Those rules or
regulations that go beyond the authority
authorized, which violate the statute, or
are inconsistent with the statutory power
of the agency have been found void.
Administrative rules and requlations to
be valid must be appropriate, reasonable
and not inconsistent with the law. 234
Kan. at 378-379. (Emphasis added.)

To the extent that K.S.A. 60-11-108(k) is in direct conflict
with K.S.A. 65-1124(e), the regulation is invalid.

Finally, you raise the concern that the hospitals and health
care facilities which utilize ARNP students may somehow be

made more liable for negligent acts of the students who are
licensed in states other Kansas, than for negligent acts of
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Kansas licensed graduate students. Since we have determined
that the current statutes prohibit the Board from requiring
these students to be licensed, we need not delve into the
liability issue too deeply. We might comment, however, that
having a Kansas nurse's license does not limit tort
liability. The standard of care in a tort case measures the
tort feasors conduct; absence of a Kansas license will not be
a decisive factor.

In conclusion, we affirm Attorney General Opinion No. 79-274
in its conclusion that a professional nurse, licensed in a
state other than Kansas, need not become licensed in this
state in order to participate in the clinical training phase
of the graduate programs in nursing at the University of
Kansas and Wichita State University. K.S.A. 65-1124(e), which
provides that nothing in the nurse practice act shall prohibit
the practice of nursing by students enrolled in accredited
schools of professional or practical nursing, applies to
graduate as well as undergraduate students and nothing in the
nurse practice act indicates the rule should be otherwise. To
the extent that K.S.A. 60-11-108(k) is in direct conflict with
K.S.A. 65-1124(e), the regulation is invalid.

Very truly yours,
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