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Synopsis: Mobile intensive care technicians (MICTs) are
authorized by statute to perform certain tasks
during emergencies when in contact with a physician
or nurse. If prior voice contact with a physician
or nurse is not practicable under the
circumstances, an MICT may act pursuant to
protocols. It was not intended that these tasks be
performed by MICTs in non-emergency settings.
However, if a physician delegates performance of
professional services to an MICT, the MICT may
function pursuant to the physician's order. Cited
herein: K.S.A. 65=2872; K.S.A. 65-4306 (Ensley
1980); K.S.A. 1989 Supp. 65-6112, 65-6119.

* * *

Dear Ms. Johnson:

You request our opinion regarding the scope of practice of
mobile intensive care technicians (MICTs). Specifically vyou
ask to what extent an MICT may, in non-emergency situations,
perform the activities listed in K.S.A. 1989 Supp.
65-6119(d) .
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The statute states in relevant part:

"Notwithstanding any other provision of
law, mobile intensive care technicians may
perform any of the following:

"(d) When voice contact or a telemetered
electrocardiogram is monitored by a person
licensed to practice medicine and surgery
or a registered professional nurse where
authorized by a person licensed to
practice medicine and surgery, and direct
communication is maintained, and upon
order of such person or such nurse do any
of the following: " (1) Perform
veni-puncture for the purpose of blood
sampling collection and initiation and
maintenance of intravenous infusion of
saline solutions, dextrose and water
solutions or ringers lactate IV
solutions.

"(2) Perform gastric suction by
intubation.

"(3) Perform endotracheal intubation.

"(4) Administer parenteral injections [of
certain classes of drugs]. . . .

"(5) Administer such other medications or
procedures as may be deemed necessary by
such an ordering person.

"{(e) Perform, during an emergency,

those activities specified in subsection
(d) before contacting the person licensed
to practice medicine and surgery or
authorized registered professional nurse
when specifically authorized to perform
such activities by written protocols
approved by the local component medical
society." K.S.A. 1989 Supp. 65-6119
(emphasis added).

In Attorney General Opinion No. 81-35 we concluded that there
were three conditions which must be satisfied before an MICT
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may perform the acts listed in K.S.A. 65-4306 (Ensley 1980),
which was the prior version of K.S.A. 1989 Supp. 65-6119(d)).
We stated,

"l. There must be 'voice contact or a telemetered
electrocardiogram' monitored by a physician or authorized
registered professional nurse;

"2. Direct communication must be maintained with the
physician or nurse; and

"3. The physician or nurse must order the MICT to perform
the act."

Following that opinion, the statute was amended by L. 1981,
ch. 254, § 2, adding subsection (e) which is quoted above.

The additional language relates to emergency situations making
prior voice contact impracticable. Our 1981 opinion was
therefore modified by the amendment.

Reference to emergencies in subsection (e) does not mean that
the tasks enumerated in subsection (d) may be performed in
non-emergency situations. The title of the act regulating
MICTs is valid indicia of legislative intent for construing
the scope of practice. See Arredondo v. Duckwall

Stores, Inc., 227 Kan. 842, 846 (1980) (title of an act
supplied by legislature is not part of statute, but should not
be ignored). The title of the bill is, "An act concerning the

regulation of emergency medical services . . . providing for
the regulation of persons engaged in emergency medical service
and ambulance service activities. . . ." L. 1988, ch. 261.

Emergency medical services are defined in the act as services
which provide "effective and coordinated delivery of such
emergency care as may be required by an emergency,

including . . . the performance of authorized emergency care
by . . . a mobile intensive care technician.”" K.S.A. 1989
Supp. 65-6112(g). The term "emergency" has been construed
by our courts to mean "an unforeseen combination of
circumstances which calls for immediate action." Trinity
Universal Ins. Co. v. Farmers Cooperative Exchange of
Morland, 171 Kan. 501, 504 (1951). The legislature is
presumed to have had knowledge of this construction when
enacting the act regulating MICTs. See Bell v. City of
Topeka, 220 Kan. 405, 417, appeal after remand, 224

Kan. 147 (1978).

We believe that under authority of their license, MICTs may
perform the functions listed in K.S.A. 1989 Supp. 65-6119(d)
in emergency situations only.

The legislature did not intend MICTs to practice in settings
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in which those tasks are foreseeable as part of a patient's
plan of care.

Our opinion does not overlock situations in which a physician
may delegate to an unlicensed person the performance of
professional services. K.S.A. 65-2872(g). Medical doctors
may use technicians for assistance in practicing the healing
arts. ©State ex rel. v. Doolin & Shaw, 209 Kan. 244,

262 (1972). When a physician delegates such an act to a
person who is also licensed as an MICT, the person acts by
virtue of the healing arts act, not by virtue of the MICT
licensure act. The act under which MICTs are licensed does
not limit the practice of delegation by a physician.

In conclusion, it is our opinion mobile intensive care
technicians are authorized by statute to perform certain tasks
during emergencies when in contact with a physician or nurse.
If prior voice contact with a physician or nurse is not
practicable under the circumstances, an MICT may act

pursuant to protocols. It was not intended that these tasks
be performed by MICTs in non-emergency situations. However,
if a physician delegates performance of professional services
to an MICT, the MICT may function pursuant to the

physician's order.

Very truly yours,
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